«100 днів об’єднаних територіальних громад: здобутки, проблеми, перспективи»

“Ви увійдете в історію, як справжні лідери” – з такими словами Голова Верховної Ради Володимир Гройсман звернувся до представників об”єднаних громад

Опубликовано 17.02.2016

9 лютого у Верховній Раді України під головуванням Голови Верховної Ради України В. Гройсмана відбувся круглий стіл на тему: «100 днів об’єднаних територіальних громад: здобутки, проблеми, перспективи», у якому взяли участь представники парламенту, уряду України, міжнародних організацій, які опікуються перебігом реформи місцевого самоврядування в Україні.

«Реформа з децентралізації, створення об’єднаних територіальних громад приведе до відродження українського села, а в підсумку до відродження української економіки»-заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкриваючи круглий стіл. Він підкреслив, що Верховна Рада відстояла фінансову децентралізацію в Державному бюджеті на 2016 рік. Кошти, які надійдуть до місцевих бюджетів у результаті фінансової децентралізації, мають бути залучені на створення нових робочих місць, що сприятиме відродженню місцевої економіки. У кожному селі, громаді мають бути створені належні умови для життя людей, зокрема у сферах освіти, охорони здоров’я, інфраструктури та культури. «Нам треба надати усі повноваження на місця для того, щоб ви могли повноцінно в межах своєї громади управляти землею. Нам треба створити умови, щоб ви створили нормальні адміністративні центри і якісно надавали послуги своїм мешканцям». На підтримку інфраструктури об’єднаних громад в державному бюджеті України передбачена окрема субвенція у розмірі 1 млрд грн, яка розподілятиметься між 159 об’єднаними громадами за чіткою формулою, в залежності від кількості сільського населення і площі громади. Це від 860 тис. грн. для найменшої об’єднаної громади до 28 млн. грн. для найбільшої (Краснолиманської) об’єднаної громади.

Разом із тим було наголошено на тому, що отримана можливість добровільного об’єднання територіальних громад має бути використана для утвердження місцевої демократії. «Дуже важливо, щоби ми довели людям, що ми не просто отримали кошти і можливість щось побудувати, а місцева демократія має бути у повній силі. Люди повинні усвідомити, що саме від них залежить те, як вони будуть жити сьогодні, через місяць»,-акцентував В.Гройсман.

В роботі круглого столу взяв участь наш сільський голова Іван Іванович озвучив перші здобутки нашої громади та проблеми, які виникли в про цесі її становлення, поділився своїми ідеями, щодо їх вирішення.

 

Крім цього ним було запропоновано внести зміни до діючого законодавства в частині реєстрації та надання витягів із державного земельного кадастру реєстраторами. В результаті проведених обговорень Парламентський офіс місцевого самоврядування отримав доручення від Голови Верховної Ради України В.Гройсмана, щодо узагальнення проблемних питань та розроблення шляхів їх вирішення.

    «Надзвичайно корисним стало спілкування з колегами та обмін досвідом роботи в нових умовах»– поділився своїми враженнями І.І.Дударь.

В. Гройсман високо оцінив активну позицію і сміливість перших лідерів об’єднаних територіальних громад, які «провели колосальну роботу, щоб ці громади повстали». «Ви ввійдете в історію як справжні лідери, які утворили успішну систему врядування на місцях».

Він запевнив у підтримці Парламентом реформи місцевого самоврядування, децентралізації та об’єднання територіальних громад:     «Ми як Парламент України,  я особисто як голова Верховної Ради буду завжди з вами поряд до моменту, коли ми забезпечимо всеосяжний успіх».

Залишити коментар